În cele mai multe cazuri ochii reprezintă unul din lucrurile ce au un impact major asupra calității vieții și nu trebuiesc expuși nici unui risc. Îngrijirea adecvată, înlocuirea frecventă a lentilelor de contact, dar și examinările periodice efectuate la medicul oftalmolog (6-12 luni) sunt aspecte extrem de importante pentru menținerea sănătății ochilor.

Pentru a avea beneficii maxime în urma purtării lentilelor de contact,trebuie să le îngrijiți și să respectați indicațiile de întreținere pe care le-ati primit din partea oftalmologului.

Înlocuirea frecventă a lentilelor de contact este esențială pentru sănătatea ochilor. Pentru a obține beneficii maxime este foarte important să respectați întotdeauna momentul la care vi s-a recomandat să înlocuiți lentilele de contact , soluțiile de întreținere dar și recipientul de păstrare al lentilelor.

Cu cât înlocuirea lentilelor de contact este mai frecventă cu atât este mai sănătos și mai confortabil pentru ochi. Vă sugerăm să țineți o evidență strictă asupra timpului de folosire și chiar să folosiți un calendar care să vă reamintească să le înlocuiți la timp.

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale și trebuiesc tratate ca atare. Asemenea oricărui alt dispozitiv medical, nerespectarea instrucțiunilor crește riscul de apariție a diverse probleme.Spre exemplu: lentilele de contact zilnice nu trebuiesc purtate peste noapte fără recomandarea specialistului deoarece pot restricționa cantitatea de oxigen ce ajunge la nivelul ochilor generând astfel incapacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor.

Sunt rețetele de ochelari și lentile de contact identice?

Prescripțiile de lentile de contact și cele de ochelari de vedere nu sunt identice. Ele sunt semnificativ diferite deoarece lentilele de ochelari  sunt poziționate la aproximativ 12 mm de ochi în timp ce lentilele de contact se așează direct pe surafața ochiului. Dacă doriți să purtați atât ochelari de vedere cât și lentile de contact veți avea nevoie de 2 prescripții diferite.

Care sunt diferențele între prescripțiile pentru lentile de contact și ochelarii de vedere?

Similar unei prescripții de ochelari , o prescripție pentru lentilele de contact va include puterea lentilelor necesară pentru a corecta eroarea de refracție, indiferent că vorbim de miopie, hipermetropie, astigmatism sau prezbiopie.

În funcție de gradul erorii de refracție și de tipul de lentilă prescris, puterile specificate pe prescripția de lentile de contact pot să difere semnificativ față de cele de pe prescripția de ochelari de vedere pentru a vă oferi cea mai bună vedere posibilă.

De asemenea, o prescripție de lentile de contact include specificații suplimentare care nu sunt incluse pe o prescripție de ochelari, iar acestea pot fi determinate doar după un control oftalmologic amănunțit și sesiune de probă a lentilelor de contact. Ele includ:

  • Raza de curbură. Abreviată BC este curbura suprafeței din spate a lentilei de contact. Raza de curbură adecvată este determinată de forma corneei și realizează o legătură potrivită ca intensitate.
  • Diametrul. Diametrul lentilei de contact (DIA) specifică dimensiunea totală a lentilei și împreună cu raza de curbură, ajută la determinarea modul în care se va potrivi lentila de contact. În cele mai multe cazuri diametrul lentilelor moi de contact variază de la 13.4 mm la 14.5 mm, în timp ce diametrul lentilelor rigide permeabile la gaz variază de la 8.5 mm la 9.5 mm.
  • Brandul și/sau Materialul. Brandul și/sau materialul lentilelor de contact trebuie specificate pe prescripția întrucât fiecare material de lentilă are un anumit grad de permeabilitate la oxigen (respirabilitate). Acest lucru este important mai ales dacă doriți să purtați lentile de contact cu port extins sau dacă adormi ocazional în timp ce porți lentilele de contact.
  • Durata de validitate a prescripției.  În mod normal prescripțile de lentile de contact sunt valabile 1 an de zile. La expirarea prescripției este necesar să revezi mediul oftalmolog/optometristul, pentru un control al stării de sănătate al ochilor dumneavoastră înainte de a cumpăra din nou lentile de contact

Poate purta oricine  lentile de contact? Nu, nu oricine poate purta lentile de contact. Condiții preexistente ca ochi uscați sau blefarita pot face experiența purtării lentilelor de contact necomfortabilă și nesigură. Uneori chiar și fără condiții preexistente, unii oameni au o cornee sensibilă și nu se pot adapta la purtarea lentilelor de contact.