Despre lentilele de contact. Lentilele de contact sunt bucăți mici realizate dintr-un plastic foarte complex care se poziționează direct peste cornee cu scopul de a corecta miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia. Majoritatea oamenilor care poartă ochelari de vedere poate purta și lentile de contact, incluzând aici și majoritatea oamenilor care poartă lentile multifocale. În timp ce unii oameni se bucură de purtatul ochelarilor și fac din ei o notă personală a stilului lor, există oameni care preferă o apariție lipsită de accesorii de vedere sau oameni al căror stil de viață necesită o alternativă la ochelari.
Lentilele de contact există de peste o sută de ani. În acest timp, progresul tehnologic a făcut ca asăzi aproape oricine să se poată bucura de beneficiile lentilelor de contact. Noile tehnologii înseamnă că lentilele de contact sunt mai clare, mai confortabile și mai accesibile decât oricând.
De ce ați purta lentile de contact? Lentilele de contact sunt alternativă ideală pentru ochelari. Sunt confortabil de purtat, foarte ușor de manevrat și au schimbat viața a milioane de persoane. Totodată acestea pot fi o alternativă a operației cu laser de corectare a vederii. Purtând lentilele vă puteți bucura de libertatea pe care v-o oferă fie că vorbim despre viața socială, de practicarea activităților sportive sau de încrederea de a pleca de acasă fără ochelari. Practic lentilele de contact ne oferă o vedere naturală, un câmp de vedere neobstrucționat față de ochelar, libertate de mișcare ce nu poate fi egalată de ochelarii de vedere, flexibilitate suplimentară pentru a face noi activități cu o vedere mai clară și sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a revigora imaginea, prin schimbarea sau accentuarea culorii irisului.
Tipuri de lentile. Principalele tipuri de lentile de contact disponibile astăzi sunt:
- Lentile de contact moi de unică folosință.
- Lentile de contact moi de unică folosință care permit o respirabilitate ridicată a ochiului datorită materialului de bază (silicon hidrogel).
- Lentile de contact moi cu purtare îndelungată.
- Lentile de contact moi multifocale.
- Lentile de contact moi conveționale.
- Lentile de contact rigide.
- Lentile de contact ortokeratologice.
- Lentile de contact sclerale sau mini sclerale.
- Lentile de contact hibride.
- Lentile de contact colorate.
- Lentile de contact terapeutice
- Lentile de contact speciale.
După frecvența de înlocuire a acestora, lentilele de contact se împart în: lentile de contact zilnice (de unică folosință), lentile de contact săptămânale (se înlocuiește lentila la două săptămâni) și lentile de contact lunare ( se înlocuiește lentila la 30 de zile). Lentilele de contact lunare pot fi de asemenea împarțite la rândul lor în:
- lentile pentru purtare zilnică - la sfârșitul zilei înainte de culcare acestea se scot și se pun în recipientul pentru păastrarea lentilelor împreună cu soluția de întreținere, urmând ca a doua zi să fie din nou aplicate
- lentile pentru purtare extinsă - acestea sunt purtate peste noapte până la finalul perioadei de purtare conform recomandării specialistului.
Lentilele de contact zilnice sunt cele mai recomandate de către specialiști deoarece reprezintă cea mai sănătoasă modalitate de a elimina efectul negativ al depunerilor de la o zi la alta ca și în cazul celorlalte lentile, întrucât acestea se aplică dimineața, iar seara înainte de culcare se scot și se aruncă, urmand ca a doua zi să fie aplicată o noua lentilă.
Chiar dacă ești purtător de lentile sau dacă te gândești să testezi lentilele de contact pentru prima dată nu uita că alegerea lor trebuie făcută în urma unui consult specializat cu un optometrist/medic oftalmolog. Gamă largă de lentile de contact disponibile astăzi trebuie filtrată printr-un un control amănunțit cu privire la specificațiile ochiului dumneavoastră care să determine care lentilă vi se potrivește cel mai bine, ce material,curbură, dimensiune, putere. De asemenea optometristul/ medicul oftalmolog va ține seamă în recomandarea lentilelor de contact de stilul dumneavoastră de viață și vă va sfătui cu privire la utilizarea și îngrijirea lentilelor .