Pentru a vă liniși (și a împărtăși adevărul!), vă prezentăm cele mai frecvente 12 mituri despre lentilele de contact și adevărul din spatele lor.
Mit: Dacă apa este potabilă, atunci este în regulă să îmi curăț lentilele de contact cu ea.
Deși potabilă, apa poate cpnține amebe și bacterii care sunt dăunătoare pentru ochi. Același lucru este valabil si pentru apa îmbuteliată. De aceea profesioniștii în îngrijirea ochilor recomandăsă vă îndepărtați de contact înainte de a înota sau de a face un duș. Și nu uitați: soluția de lentile de contact este concepută special pentru a vă curăța și dezinfecta lentilele de contact - ceva ce apa pur și simplu nu va face. Păstrați-le curate utilizând numai soluții de curățare, depozitare și dezinfectare, recomandate pentru lentilele dumneavoastră.
Mit: Lentilele de contact pot îngheța în apă rece.
Lentilele de contact nu vor îngheța, chiar și în condiții de frig extrem ( până la -30 de grade Celsius). Au fost efectuate experimente la începutul anilor 1980 pentru a testa acesta mit, iar materialele din care sunt fabricate lentilele de contact s-au îmbunătățit considerabil de atunci. Este posibil să experimentați senzația de uscare sau disconfort pe vreme rece de iarnă, dar acest lucru poate fi contracarat folosind picături pentru ochi sau lacrimi artificiale.Dacă simțiți un discomfort extrem luați legătura cu opticianul dumneavoastră.
Mit: Purtarea lentilelor poate cauza probleme ochilor.
Este perfect sigur să purtați lentile de contact atât timp cât respectați normele de igienă. Urmați instrucțiunile oferite de medicul oftalmolog/optometristul dumneavoastră, înlocuiți lentilele când este necesar și nu ar trebui să aveți probleme.
Dacă nu doriți să vă curățați lentilele de contact, luați în considerare purtarea unor lentile de contact de unică folosință. Astfel, veți putea să le aruncați pur și simplu la finalul zilei și să purtați o pereche nouă în dimineața următoare.
Mit: Purtarea lentilelor de contact de către persoanele cu diabet nu este sigură.
Mulți oameni cu diabet pot purta lentile de contact în siguranță, dar ar putea fi nevoiți să își ia măsuri de precauție suplimentare. Diabetul poate încetini capacitatea organismului de a se vindeca de răni și de infecții. Prin urmare, este și mai important să respectați ca la carte regulile de purtare și îngrijire a lentilelor de contact și să participați la controale regulate la specialistul dumneavoastră. Dispozitivele zilnice de unică folosință sunt de obicei o optțiune mai bună pentru persoanele cu diabet, dar optometristul/medicul dumneavoastră oftalmolog vă va putea sfătui cu privire la cel mai potrivit tip de lentilă de contact pentru a vă menține ochii în siguranță și sănătoși.
Mit: Lentilele de contact pot rămâne blocate în spatele ochiului.
Pe scurt - NU. Nu este posibil ca lentilele să rămână blocate în spatele ochiului. Conjunctiva (o membrană subțire cu rol de protecție) acoperă fața anterioară a sclerei (albul ochiului) și fețele posterioare ale celor două pleoape. Din acest motiv, nu există nici o modalitate ca o lentilă dislocată să se deplaseze în spatele sau în oricare parte a globului ocular.
Mit: Purtarea lentilelor de contact este inconfortabilă.
Astăzi, lentilele de contact sunt concepute pentru ai fi cât mai confortabile. Exemplele timpurii de lentile de contact puteau fi neconfortabile pentru unii utilizatori. Însă, de la sticlă sau plastic dur, astăzi lentilele de contact au ajuns să fie confecționate din materiale de înaltă calitate cu ajutorul tehnologiei superioare, precum siliconul hidrogel. Acesta permite o respirabilitate mai mare, oxigenând mai bine corneea și alte zone. Pentru majoritatea purtătorilor de lentile, aceștia abia mai conștientizează purtarea lor!
Mit: Lentilele de contact au nevoie de prea multă îngrijire.
Îngrijirea lentilelor tale de contact nu este atât de dificilă pe cât ai putea crede. Ultimele lentile de contact sunt ușor de curățat și de întreținut, iar opticianul vă va ghida în cele mai bune metode de a le îngriji. Dacă alegeți să purtați zilnic lentile de contact unică folosință, atunci acestea nu au nevoie deloc de curățare sau depozitare.
Mit: Dacă am astigmatism înseamnă că nu pot purta lentile de contact.
Lentilele de contact din zilele noastre sunt concepute pentru a adresa o gamă largă de afecțiuni, printre care și astigmatismul. Acesta poate fi corectat printr-o gamă largă de lentile de contact torice, concepute special pentru această condiție. Prescripțiile pentru astigmatism sunt disponibile atât pentur lentile zilnice, cât și pentru lentile lunare sau cu purtare prelungită, astfel încât să puteți alege optiunea care vi se potrivește cel mai bine.
Mit: Lentilele de contact achiziționate online au șanse mai mari să producă infecții.
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care trebuiesc achiziționate de la magazine autorizate de Agentția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Comercianții de lentile de contact trebuie să respecte reguli clare privind depozitarea și trasabilitatea lentilelor de contact astfel încât pacienții să poată beneficia de cel mai bun tratament. În cazul în care aveți suspiciuni cu privire la activitatea unui comerciant, nu ezitați să sesizați Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.
Mit: Lentilele de contact vor cădea de pe ochi.
Modele mai vechi de lentile de contact erau realizate din materiale rigide, care uneori în timpul activităților fizice intense precum sporturile făceau ca lentilele de contact să cadă. Astăzi, lentilele de contact sunt concepute pentru a avea o potrivire perfectă cu ochiul tău, așa că este foarte rar ca acestea să cadă.
Mit: Sunt prea bătrân să mai port lentile de contact.
Nu există limită de vârstă pentru purtarea lentilelor de contact. Astăzi, lentilele de contact vin cu opțiuni varifcoale sau bifocale, ceea ce înseamnă că sunt disponibile pentru a satisface nevoile tuturor persoanelor. Opticianul dumneavoastră este persoana cea mai potrivită să vă indrume spre lentila de contact care satisface cel mai bine nevoia dumneavoastră.
Mit: Lentilele de contact sunt prea scumpe.
Lentilele de contact sunt astăzi opțiuni accesibile pentru orice persoană. Lentilele zilnice, considerate până nu demult o opțiune mai costisitoare, sunt astăzi disponibile de la un preț modic de aproximativ 5 lei pe zi.