Ochii sunt cel mai important organ senzorial de care dispunem - și sunt la fel de complecși pe cît sunt de sensibili. De-a lungul vieții ochii sunt supuși unor provocări vizuale. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive și pot fi corectate prin purtarea de ochelari sau lentile de contact: miopia, hipermetropia, prezbiopia și astigmatismul.

Cei afectați își dau seama treptat sau dintr-o dată: vederea lor nu mai este cum era înainte și aceasta devine o problemă din ce în ce mai mare.

Miopia. Persoanele cu miopie percep clar obiectele aflate la apropiere și neclar obiectele aflate la depărtare, cum ar fi semnele de circulație, coșul de baschet sau poarta de fotbal, tabla de la școală sau imaginea la televizor.

Miopia apare de cele mai multe ori atunci când lungimea globului ocular este prea mare, astfel încât distanța dintre cornee și retină este prea mare. Astfel, lumina care intră în ochi este focalizată înainte de a ajunge în retină, ceea ce provoacă vedere încețoșată. În unele cazuri, miopia se poate datora formei corneei sau grosimii cristalinului din interiorul ochiului, motiv pentru care imaginea nu apare pe retină ci în fața acesteia - și este astfel percepută ca fiind neclară.

Ce simptome aveți? Cele mai comune simptome sunt: vederea încețoșată, dureri de cap și oboseală oculară.În cazuri severe, există și riscul  de a suferi dezlipire de retină.

Există nenumărate studii asupra cauzelor miopiei. În prezent se crede că factorii ereditari sunt cei mai importanți. Este mult mai probabil să dezvolți miopie dacă unul din părinții tăi are această condiție. O altă teorie este că astăzi copiii nu sunt expuși suficient de mult la lumina solară, soarele fiind un stimulator al unui neurotransmițator numit dopamină care controlează alungirea ochilor.

Miopia este cea mai frecventă eroare de refracție la distanță în rândul copiilor și tinerilor. Apare la 30 până la 40% dintre adulții din SUA și Europa și până la 80-90% din populația adultă tânără din Asia. Prevalența miopiei a crescut rapid  în ultimele decenii. Cercetătorii prevăd că până în 2050 aproximativ 50% din populația lumii va avea miopie.

Știați că noțiunea de miopie se trage din cuvântul grecesc  myops, care înseamnă față chioară? Fără ochelari, mulți oameni se uită chiorâș pentru a vedea mai clar la depărtare.

Ce puteți face dacă sunteți miop? Începeți cu un consult oftalmologic. De atât este nevoie pentru a primi un diagnostic corect și o soluție potrivită pentru rezolvarea afecțiunii oftalmologice. Tratamentul miopiei poate fi realizat prin mai multe mijloace: ochelari de vedere, lentile de contact, chirurgie oftalmologică și ortokeratologie.

Hipermetropia. Persoanele cu hipermetropie percep obiectele din prim plan ca fiind neclare. Perioadele lungi petrecute citind, făcând lucru manual sau petrecute în fața ecranului provoacă dureri de cap. Persoanele cu hipermetropie văd clar obiectele aflate la depărtare, dar de cele mai multe ori le este greu să își focuseze privirea de la obiectele aflate la apropiere la cele aflate la depărtare.

Una dintre cele mai frecvente cauze, de cele mai multe ori genetice ale hipermetropiei, este globul ocular prea scurt. Un ochi relaxat afectat de hipermetropie nu reflectă imaginea obiectelor de prim plan pe retină, ci în spatele ei, drept pentru care imaginea apare neclară. Hipermetropia de refracție este însă mult mai rară: în acest caz globul ocular are o lungime normală, dar corneea sau cristalinul nu sunt suficient curbate pentru a putea vedea clar obiectele din prin plan. Același lucru se întâmplă și în cazul lipsei cristalinului. Cauza acesteia poate fi genetică sau poate apărea din cauza unei boli sau a unui accident.

Ce simptome aveți? Hipermetropii trebuie să depună constant efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap și oboseală oculară.

Hipermetropia afectează aproximativ un sfert din populație.

Hipermtropie-1024x682.jpg

Ce puteți face dacă sunteți hipermetrop? Începeți cu un consult oftalmologic. De atât este nevoie pentru a primi un diagnostic corect și o soluție potrivită pentru rezolvarea afecțiunii oftalmologice.Persoanele care suferă de hipermetropie își pot corecta vederea cu ajutorul ochelarilor de vedere, lentilelor de contact sau chirurgiei refractive.

Astigmatismul.  Persoanele cu astigmatism văd obiectele aflate la apropiere și depărtare distorsionat și neclar, nu pot distinge detaliile, iar sursele de lumină punctiformă le apar ca niște linii mici sau dâre neclare. Multora le este greu să aprecieze corect distanțele.

Astigmatismul are de obicei cauze genetice. Apare în cazul în care curbura corneei variază în direcții diferite și diferite grade, ceea ce compromite vederea nedistorsionată coerentă. În cele mai multe cazuri astigmatismul apare împreună cu miopia sau hipermetropia.

Ce simptome aveți? Pentru persoanele cu astigmatism, toate obiectele, atât apropiate cât și îndepărtate, sunt deformate. Imaginile sunt încețoșsate deoarece unele raze de lumină sunt focalizate, iar altele nu. Persoanele cu astigmatism își solicită ochii în permanență și simt nevoia de a face ochii mici în încercarea de a vedea clar.

Blurred-cityscape-web-resize.jpg

Ce puteți face dacă suferiți de astigmatism? Începeți cu un consult oftalmologic. De atât este nevoie pentru a primi un diagnostic corect și o soluție potrivită pentru rezolvarea afecțiunii oftalmologice. Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari de vedere, lentile de contact sau prin operație.  Persoanale care suferă de astigmatism trebuie să poarte ochelari cu cilindru. Puteți afla dacă purtați ochelari cu cilindru uitându-vă la prescripția pentru ochelari: cilindrul se notează cu prescurtarea cyl. Cilindrul corectează imaginea neclară, pentru a avea din nou o vedere normală. În funcție de tipul de astigmatism, puteți purta lentile de contact moi sau tari sau lentile de contact torice. Acestea pot fi de asemenea cu cilindru, prin care se corectează suprafața curbată. Acestea poartă denumirea de lentile de contact pentru astigmatism sau cilindrice. Și în acest caz, opticianul va dispune de experiența și echipamentul necesar pentru a vă oferi soluția perfectă pentru îngrijirea ochilor. În cazul în care deficența dumneavoastră de vedere nu poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact, astigmatismul poate fi corectat printr-o intervenție chirugicală. În funcție de diagnostic, opticianul vă poate recomanda cea mai bunăvariantă de operație.

Prezbiopia. Pentru persoanele cu prezbiopie scrisul mărunt reprezintă o provocare și trebuie să țină textul la distanță pentru a il putea citi. Cititul în condiții de lumină slabă li se pare foarte obositor, semnele și textul de pe ecranul unui smartphone apar neclare și le este din ce în ce mai greu să focalizeze de pe obiectele aflate la apropiere la cele aflate la depărtare.

Simptomele prezbiopiei par a fi similare cu cele ale hipermetropiei, însă prezbiopia afectează doar persoanele trecute de 40 de ani, după ce mușchii ochiului devin mai puțin agili. Prezbiopia apare cu îmbătrânirea naturală a ochiului: cristalinul pierde din elasticitate,devenind incapabil să focalizeze corespunzător asupra obiectelor aflate la distanță. La unii oameni simptomele apar mai devreme, la alții mai târziu, odată cu înaintarea în vârstă.

Ce puteți face facă suferiți de prezbiopie? Începeți cu un consult oftalmologic. De atât este nevoie pentru a primi un diagnostic corect și o soluție potrivită pentru rezolvarea afecțiunii oftalmologice. Persoanele care suferă de prezbiopie, și care nu au alte probleme de vedere, miopie sau hipermetropie, port purta în mod normal ochelari cu lentile monofocale pentru a vedea obiectele, fie la apropiere fie la depărtare și se pot bucura în continuare de o vedere optimă. Persoanele care suferă de prezbiopie și de miopie sau hipermetropie și poartă ochelari pot opta pentru lentilele progresive: acestea includ zone de corecții de dioptrii diferite, permițând astfel obținerea unor imagini clare la toate distanțele indiferent cât de departe sau de aproape. Lentilele de contact multifocale și sau progresive sunt de asemenea potrivite pentru corectarea prezbiopiei.